Scoala Gimnaziala „Avram Iancu” inițial sub denumirea de Școala cu clasele I – VIII Nr. 4, a fost înființată în anul 1965 cu avizul Comitetului de Stat  al Planificării. Este amplasată în cartierul Săsar pe str. Victoriei Nr. 84, situată pe malul drept al râului Săsar, din Baia Mare, într-o zonă cu populație diversă  în ce privește nivelul de studii. 

La început baza materială se rezuma la o singură clădire cu 24 de săli de clasă, direcțiune, secretariat, sala profesorală. În 1974 s-a construit o cladire   anexa cu doua ateliere, unul de croitorie și unul de lăcătușerie pentru băieți ( atelierul de croitorie s-a transformat, mai târziu, în sală de clasă ) iar în anul 1975 s-a construit sala de sport din fondurile și cu munca voluntară a comitetului de parinți. 

În anul 1977 s-a construit a patra anexă care cuprinde la parter o sală festivă cu 126 de locuri, iar la etaj un cabinet de biologie, o sală pentru profesori de pregatire a materialului biologic și o miniseră pentru flori și plante ornamentale; În anul 2000, la împlinirea a 35 de ani de existență, Scoala cu Clasele I-VIII nr. 4, a primit denumirea de Școala cu Clasele I-VIII “Avram Iancu”. În anul 2010 s-a înființat o bază sportivă modernă care are un teren de sport cu gazon sintetic.