Arta servirii ceaiului

Data: 24 martie 2022


Continuând activitățile dedicate Zilei Mondiale a Apei, care a avut loc pe 22 martie, astăzi am călătorit în mod virtual prin diferite țări spre a descoperi ,,arta servirii ceaiului”.

Activitatea s-a axat pe evidențierea beneficiilor consumului ceaiului din diferite plante, asupra  sănătății, învățând printr-o demonstrație făcută de doamna profesoară de biologie, modul corect  de preparare a unui ceai.

Călătorind prin locurile de proveniență a ceaiului (Asia de Sud-Est), poposind prin  țările europene am aflat că modul de servire a ceaiului la diferite popoare are semnificații diverse.

Dacă am învățat cum se prepară ceaiul, elevii clasei a V-a A au fost provocați să-și prepare și savureze propriul ceai utilizând apa deja încălzită, pliculețul cu ceai de fructe și paharul de carton.

Ideea de a însoți această activitate de servirea unui ceai cald și aromat a fost mai mult decât binevenită și foarte apreciată de elevi, un motiv în plus de a consuma ceai.

Bibliotecar documentarist, Viorica Telcian

Importanța apei în satul tradițional

Data: 23 martie 2022

Am pășit, astăzi, într-o incursiune în lumea satului de odinioară, împreună cu elevii clasei a VI-a A (prof. Cornel Faur) și patru elevi de la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă, însoțiți de prof. Rozica Matei, spre a descoperi importanța apei în satul tradițional făcând o paralelă cu utilitatea ei în viața de zi cu zi.

Ne-au condus pașii pe aripi de legende, tradiții, credințe, vise, superstiții din lumea sacră a satului, Gabriela Filip și Oana Teremtuș, muzeografi la Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară, evidențiind felul în care oamenii din sate utilizau apa în gospodărie sau cu ocazia anumitor evenimente din viață: botez, nuntă, Paști, etc., conducându-ne ușor pe și pe tărâmuri de poveste pentru a înțelege semnificația apei vii și apei moarte, adesea  întâlnite în poveștile românești.

S-au îmbinat într-un mod fericit, cunoștințe științifice despre anumite fenomene meteorologice care se repetă anual, explicate de domnul profesor de geografie cu cunoștințe și credințe arhaice despre aceste fenomene ce aveau loc în preajma unor sărbători religioase: gerul Bobotezei sau Sf. Ilie cel care aducea ploi cu fulgere și tunete,  explicate de către  doamnele de la muzeu.

Ne-au prezentat câteva imagini cu obiecte din patrimoniul muzeului utilizate în vechime pentru a păstra apa, vase pentru băut apă sau pentru spălat rufe.

La final elevii au fost provocați să elaboreze o lucrare: compunere, desen în care să pună în valoare cunoștințele acumulate în cursul activității.

Articol în ziar: Importanța apei în satul tradițional din Maramureș (gazetademaramures.ro)


Bibliotecar documentarist, Viorica Telcian

Orașul Florilor

Data: 25 februarie 2022

Habar n-aveți câte personaje interesante, idei nemaipomenite și lucrări originale și-au dat întâlnire în Centrul de documentare și informare al Școlii Gimnaziale „Avram Iancu” Baia Mare.

Elevii s-au transformat în prichindei și prichindele din Orașul Florilor, s-au prezentat într-un mod cât se poate de inedit și au grupat într-o expoziție lucrări plastice, fișe de lucru inspirate de cartea cu „Aventurile lui Habarnam”.

Mulțumim pentru implicare d-nei Viorica Telcian pentru tot sprijinul acordat.


prof. Sonia Corpodean

Ziua Națională a Lecturii

Data: 16 februarie 2022

Credem că Ziua Națională a Lecturii va aduce un suflu nou în conștientizarea societății că lectura  are o importanță majoră în formarea copiilor. 

Știm că fiecare copil are anumite preferințe și curiozități, din acest motiv atunci când copilul descoperă într-o carte subiectul care îi satisface curiozitățile este atât de absorbit încât nimic nu-i poate distrage atenția.

Așa am înțeles să le deschidem orizontul  și să-i motivăm pe copiii noștri și de Ziua Națională a Lecturii.

Activitatea s-a desfășurat în CDI, cu clasa pregătitoare B, prof. Odarca Deac.

Bibliotecar-documentarist, Viorica Telcian

Ziua internațională a cititului împreună

Data: 3 februarie 2022

Clasele a V-a au marcat „Ziua internațională a cititului împreună” printr-o activitate coordonata de doamnele profesoare Bondrea Georgiana, Telcian Viorica și Burtan Andra.

Elevii au dezbătut subiecte ca: beneficiile lecturii, motivele pentru care citesc, cărțile preferate, și au citit poezii în limba română, engleză și franceză, totul într-o atmosfera relaxată, în Centrul de documentare și informare al școlii.

prof. Andra Burtan

Lectura împreună – bucurie și simțire

Data: 2 februarie 2022

Ne-am alăturat astăzi, 2 februarie 2022, milioanelor de oameni din întreaga lume pentru a celebra Ziua Cititului Împreună și pentru a simți bucuria lecturii împărtășite.

Ziua Mondială a Cititului Împreună a fost creată de LitWorld sub denumirea de World Read Aloud Day în 2010, astfel în această zi milioane de suflete vibrează la unison trăind emoția lecturii.

Au participat la activitățile din CDI clasele I B (prof. Maria Berlinger) și a II-a A (prof. Luminița Bălan).

Am citit împreună povești, copiii s-au bucurat de cărțile noi descoperite cu această ocazie, manifestând dorința de a le împrumuta cu promisiunea că la vor citi împreună cu părinții.

Nu ne oprim aici, continuăm să citim împreună toată săptămâna.

Bibliotecar-documentarist, Viorica Telcian

Linkuri G-Suite for Education

Termenii și condițiile de utilizare a „Google Workspace for Education Fundamentals” pot fi accesați utilizând următorul link:

https://policies.google.com/terms?hl=ro

 

Politica de confidențialitate în ceea ce privește „Google Workspace for Education Fundamentals” poate fi consultată utilizând următorul link:

https://workspace.google.com/intl/en/terms/education_privacy.html

 

Pentru aspecte legate de cont, resetare parole, vă rugăm să ne contactați pe e-mail: sc_avramiancu@yahoo.com

 


Conectare G-Suite

Grupuri si e-mail-uri de grup

Google Clasroom – scurtă prezentare

Deconectare de la alte sesiuni Google


 

 

Ziua Internațională a Cititului Împreună – clasa a IV-a A

Data: 05 februarie 2020

Cu ocazia Zilei Internaționale a Cititului Împreună, 05 februarie 2020, elevii clasei a IV-a A au petrecut în CDI o oră memorabilă, vorbind cu mult entuziasm despre cărțile lor preferate, recomandându-le colegilor printr-o originală și convingătoare prezentare. Enumerăm câteva titluri: Narnia, Minunea, Harry Potter, Curiosul caz al lui Origami Yoda, Cei doi teribili, Pax, Doamna Frisby şi sobolanii de la institut, Jurnalul unui puşti, Marele Nate, Secretul lui Tutankamon, Fetiţa care a salvat Crăciunul, Cei doi teribili.

Bibliotecar-documentarist, Viorica Telcian